Do najczęściej mylonych gatunków zaliczamy ryby przypominające swoim wyglądem płocie . Właśnie takie gatunki jak: jazie , wzdręgi , czy jelce są mylone z tymi rybami .
Postanowiłem trochę przybliżyć ten problem bo najwięcej są mylone z płociami jazie i wzdręgi , a następnie jelce . Ryby te w wieku młodocianym i o wymiarach nie przekraczających 15 cm , są tak trudne do odróżnienia że niejeden doświadczony wędkarz ma trudnością w rozpoznawaniu tych gatunków . Dopiero dokładne przyjrzenie się poszczególnym rybom pozwala na wyodrębnienie cech różniących je. Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb troszkę inaczej ich traktuje , i takie pomyłki mogą się skończyć nieprzyjemnymi konsekwencjami , w postaci kary za złowienie niewymiarowych ryb .
Otóż płoć w RAPR nie ma wymiaru , nie ma okresu ochronnego i ilość złowionych ryb nie może przekraczać 5 kg. Wzdręga i jelec ma wymiar 15 cm , nie ma okresu ochronnego i ilość złowionych ryb podobnie jak u płoci do 5 kg. Jaź natomiast ma wymiar 25 cm , nie ma okresu ochronnego i w nowym RAPR ilość złowionych ryb nie może przekraczać 5kg .
Zajmę się oczywiście najprostszym i najłatwiejszym sposobem odróżniania tych ryb , bo typowe cechy można znaleźć w atlasach lub na stronach Internetowych :
Jaź - http://www.wedkuje.pl/ryby,jaź,5239
Płoć - http://www.wedkuje.pl/ryby,płoć,279
Wzdręga - http://www.wedkuje.pl/ryby,wzdręga,9374
Jelec - http://www.wedkuje.pl/ryby,jelec,268
Rozważanie swoje zacznę od płoci gdzie jej typowymi cechami są: silnie spłaszczone ciało , łuski srebrzyste duże o kształcie kolistym . Grzbiet ciemno- zielony do niebieskiego , lub niebiesko - szary (uzależniony od środowiska w jakim żyją) . Brzuch biały . Oczy ciemno - pomarańczowe , lub prawie czerwone (cecha główna pozwalająca na odróżnienie jej od omawianych ryb ) . Otwór gębowy wąski ustawiony prawie poziomo , płetwy piersiowe , brzuszne i odbytowa są lekko pomarańczowe . Płetwa ogonowa szara o odcieniu pomarańczowym i końcach ciemno szarych . Typowa płoć jest przedstawiona na zdjęciu nr.1 - poniżej.
Zdjęcie nr 1
Ryba jaź różni się od płoci tym że ma więcej łusek i oczywiście drobniejsze od płoci . Następnie płetwy piersiowe , brzuszne i odbytową ma dosyć wyraźnie wybarwione na czerwono , lub nawet podchodzi pod kolor wiśniowy(zależy od wieku i środowiska) . Kolejna cecha różniąca jazia od płoci , to są oczy które mają zabarwienie lekko żółte lub szarawo – żółte . Otwór gębowy jest wyraźnie większy , tak że nie mamy problemu przy odhaczeniu jej , i ten szczegół niejednokrotnie jest niezauważany . Największe trudności w odróżnianiu jazia i płoci mamy kiedy ryby nie przekraczają 15 cm . Właśnie wtedy główne cechy różniące te ryby są zbliżone do siebie , co powoduje najczęstsze pomyłki podczas połowów małych płoci , np. na zawodach , lub jako pozyskiwanie żywca . Zdjęcie Nr. 2 przedstawia jazia o podobnym wymiarze co płoć pokazana na zdjęciu nr.1
Zdjęcie nr 2

Na koniec pozostawiłem jelca a to głównie z tej przyczyny, że ta ryba jest rzadziej spotykana i jej środowisko głównie znajduje się w rzekach . Podczas połowów rzecznych płoci niejednokrotnie zdarza się nam złowić jelca i tu czasami dochodzi do pomyłek a głównie z tego powodu, że płocie żyjące w rzekach są mniej wygrzbiecone i przypominają niejednokrotnie jelca (zwłaszcza małe osobniki ). Jelec jako ryba typowo nurtowa charakteryzuje się wydłużonym i mniej bocznie spłaszczonym tułowiem . Oczy szaro - żółte , lub szaro - pomarańczowe z ciemnymi plamkami nad źrenicą . Płetwy - grzbietowa i ogonowa szare , lub ciemno - szare , a płetwy piersiowe , brzuszne i odbytowa żółte , lub pomarańczowo żółte , podobnie jak u płoci . Głównie odróżniamy tą rybę po wydłużonym tułowiu i oczywiście po oczach . Zdjęcie nr. 4 przedstawia jelca , a zdjęcie nr.5 przedstawia jelca obok płoci .
Zdjęcie nr 4
Zdjęcie nr 5
Mam nadzieję że przybliżyłem trochę problem odróżniania tych gatunków , choć warunki środowiskowe w jakich ryby te żyją , niejednokrotnie powodują to że różnice są mało widoczne . Wymieniłem oczywiście tylko te cechy , które pozwalają na szybkie i w miarę skuteczne odróżnienie tych ryb podczas wędkowania .
Kazimierz Lipiec